Een huurauto kan jou op sommige momenten uit de brand helpen. Bijvoorbeeld als luxe vervoer naar je vakantiebestemming. Maar ook om indruk te maken tijdens een zakelijke rit, of in stijl op een gala verschijnen. Een dagtrip gepland maar je hebt zelf geen auto? Dan is een auto huren ook wel handig. Voordat je er een huurt is het goed om op een aantal zaken te letten.
Ontdek via deze link veel tips voor goedkoop een auto huren op reis.
Vind een betrouwbare autoverhuurder
Autohuur is mogelijk bij een bedrijf of bij een particuliere verhuurder. De meeste verhuurbedrijven zijn betrouwbaar. Toch zitten er een aantal slechte aanbieders tussen. Ze vragen bijvoorbeeld onrealistische waarborgsommen. Of ze beschuldigen je van schade waarvan je zeker weet dat die niet door jouw toedoen is ontstaan.
Een betrouwbaar autoverhuurbedrijf heeft een jarenlange geschiedenis van goede service en tevreden klanten. Tegenwoordig is het makkelijk om via het internet te achterhalen of een verhuurbedrijf betrouwbaar is. Lees reviews of vraag anderen naar hun ervaringen.
Het type auto dat je wil huren
Sommige merken of modellen zijn razend populair. Het kan lastig zijn om jouw favoriete automerk (of model) te huren, vooral tijdens de drukke zomermaanden. Vraag vooraf welke merken en modellen de verhuurder heeft en wat er (nog) beschikbaar is. Ga niet zomaar met een te kleine auto akkoord omdat de luxere modellen al weg zijn.
Over het algemeen ligt de huur van een luxe auto een stuk hoger. Heb je een beperkt budget, dan loont het om de luxere wagens met de kleinere modellen te vergelijken.
Voor enkele uurtjes tot enkele weken
Je bent het duurst uit wanneer je een auto voor slechts enkele uurtjes of een dag huurt. Gaat het om een week of misschien wel enkele weken, dan krijg je korting op de huurprijs. Maar je moet een auto nooit langer huren dan noodzakelijk.
De beste tijd om een auto te huren
Wist je dat in de winterperiode een auto huren een stuk goedkoper is? De huurprijzen liggen in deze periode gemiddeld 10% lager (ten opzichte van de zomer). Wil je een vakantie, activiteit of zakelijke bespreking plannen en speelt de periode geen grote rol? Huur dan een auto in de maanden december, januari of februari.
Het loont ook om in de winter een auto voor de zomerperiode te boeken. Je krijgt dan vaak korting, of een zogenaamde vroegboekkorting. Heb je in de zomer last-minute een auto nodig? Houd er rekening mee dat de keuze in huurauto’s mogelijk beperkt is. Ook betaal je vaak meer huur.
De borg bij autohuur
Wanneer je een auto huurt betaal je altijd borg. Dit is een financiële garantstelling voor eventuele schade. Zie het als een soort verzekering die je vooraf betaalt. Wanneer je geen schade hebt gereden, krijg je de borg geheel terug. Bij eventuele schade wordt dit met de borg verrekend.
De waarborgsom dekt niet alleen schade maar ook diefstal (door iemand anders), of wanneer jij de auto niet meer terugbrengt. De borg voor een huurauto varieert van € 600 tot € 3750. In sommige gevallen kan de borg zelfs hoger uitvallen.
Wanneer je de volledige waarborg niet terugkrijgt
Soms krijg je de volledige waarborgsom niet terug. Dit heeft verschillende oorzaken:
· Je hebt schade gereden
· Je hebt schade aan de ramen, banden, bodem of het dak
· Het eigen risico wordt ingehouden op de borgsom
Heb je schade gemaakt? Maak hier altijd foto’s van, zodat de omvang van de schade is vastgelegd. Wanneer iemand anders schade aan jouw huurauto veroorzaakt, is het verstandig om hier een politierapport van op te laten maken. Dit rapport heb je soms nodig om de schade te declareren.
Soms weigert het verhuurbedrijf om de waarborgsom terug te betalen, terwijl je geen schade hebt veroorzaakt. Sta erop dat je borg terugkrijgt. Verstuur eventueel een aangetekende brief naar het verhuurbedrijf of de verhuurder.
Wanneer de verhuurder nog steeds weigert om de borg terug te betalen dan kun je dit via de rechter terugvorderen. Hiervoor heb je een jurist of advocaat nodig.
Een auto huren: waar je nog meer op moet letten
Wanneer je een auto huurt op een airport is het verstandig om deze vooraf goed te bekijken. Let op schade aan de autolak en de buitenkant, maar ook schade aan het interieur. Maak hier foto’s van en laat de schade in je verhuurcontract vastleggen. Het is heel vervelend wanneer de verhuurder jou voor schade aansprakelijk stelt, terwijl je dat niet hebt veroorzaakt!
Breng de auto altijd tijdens kantooruren terug. Doe dit niet na kantooruren, zelfs niet wanneer deze mogelijkheid jou geboden wordt. Het kan namelijk gebeuren dat je de auto na sluitingstijd bij het verhuurbedrijf parkeert, en dat vandalen schade veroorzaken of de auto stelen. Omdat jij je huurcontract niet officieel hebt afgerond, ben jij hier verantwoordelijk voor.
Dus: breng de auto tijdens kantooruren terug en handel het huurcontract en overige zaken direct af. Zo kom je achteraf nooit voor verrassingen te staan.
De huurauto is gestolen, wat nu?
Het kan de beste overkomen: de huurauto wordt gestolen. Meestal dekt de Diefstalbescherming de kosten. Het is dus belangrijk om vooraf te vragen of je gebruik maakt van Diefstalbescherming. Houd er rekening mee dat deze verzekering alleen de kosten voor het vervangen van de huurauto dekt. Wanneer iets uit je auto wordt gestolen wordt dit niet vergoed.
Doe bij diefstal altijd aangifte bij de plaatselijke politie. Meld dit ook bij het autoverhuurbedrijf. Je hoort van het verhuurbedrijf wat de volgende stappen zijn.