Zakelijk energiecontract, of toch particulier?

Zakelijk energiecontract, of toch particulier?

Energieleveranciers proberen vaak zakelijke energiecontracten te verkopen. Maar is dat wel zo interessant als dat ze willen laten geloven? Het voordeel voor zakelijke afnemers van stroom en of gas is dat de BTW teruggevorderd kan worden van de Belastingdienst. Alle overige kosten, inclusief accijnzen worden allemaal onder de aftrekpost 'energiekosten' vermeld.

BTW altijd te verrekenen

Wat dat betreft maakt dan ook niet uit welk energiecontract je hebt afgesloten. Zowel bij particuliere als zakelijke contracten wordt er namelijk standaard BTW geheven. En die kan je bij de BTW aangifte verrekenen met alle andere BTW. Je kan een zakelijk energiecontract echter niet zomaar op een woonadres afsluiten.

Onderscheid in verbruik zakelijk / privé

Op het moment dat je als ZZP'er zakelijk energie nodig hebt, maar dit ook deels privé wilt gebruiken, dien je te kijken naar particuliere contracten. De energietarieven daarvan zijn op Energievergelijker.online te vinden. Daarmee vergelijk je eenvoudig alle vormen van contracten:

* dynamische energiecontracten (prijs schommelt van uur tot uur)

* variabele energiecontracten (prijs wijzigt periodiek, vaak maandelijks)

* vaste contracten (meestal 1, 2 of 3 jaar gegarandeerde vaste tarieven)

Tot 2019 mochten ZZP'ers nog wel een eigen keuze maken. Echter heeft de ACM (Autoriteit Consument en Markt) een nieuwe regel ingevoerd. Kleine bedrijven welke deels de energie in privé gebruiken moeten voor particuliere energie kiezen. Bron: ACM.nl. Daarbij worden de ZZP'ers / consumenten beschermd tegen de soms torenhoge opzegvergoedingen welke energiebedrijven mogen rekenen. De opzegvergoeding is van toepassing op vaste energiecontracten welke je vroegtijdig wilt opzeggen. Het is eigenlijk een andere benaming voor 'overstapboete'.

ZZP'ers kiezen dus gewone energie

En daarmee kan je als ZZP'er - wanneer je werkzaamheden vanuit huis verricht - een deel van je energiekosten opgeven. Wanneer er geen losse tussenmeter is geplaatst zal het gaan om een schatting van het energieverbruik. Hetzelfde dat het geval is bij elektrisch thuisladen van je auto.

En wat is nu het beste energiecontract? Dat is vooraf niet te voorspellen. De energietarieven zijn nu relatief gunstig, vaste contracten zijn zelfs her en er voordeliger dan variabele contracten. Kies je voor zekerheid in 2025, neem dan een 1 jarig vast contract, of kies voor 3 jaar vast woordoor je ook de jaren erna van de gunstige stroom- en gasprijzen geniet. Bovendien ontvang je bij de overstap een bonus zoals te zien is in de energievergelijker van Energievergelijker.online. Zo krijg je op dit moment 280 tot 300 euro voordeel bij Budget Energie. Op energievergelijkers en op de websites van de energieleveranciers zelf. Er worden tegelijkertijd verschillende contracten aangeboden.

Bedrijfspanden

Voor bedrijfspanden geldt dat het enkel en alleen mogelijk is om zakelijke energiecontracten af te kunnen sluiten. Daarbij zijn de tarieven op het verbruik vaak veel scherper en worden er hogere vaste leveringskosten in rekening gebracht.